Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Liberalismens vildfarelser PDF Udskriv Email

Liberalismens vildfarelser af Michael Böss

Michael Böss
Liberalismens vildfarelser 
319 sider
Gad


En tyk men dejlig letlæst bog der aktuelt giver en god indsigt i liberalismens størrelse, dens fordele og ulemper og ikke mindst: Hvordan den trods alverdens gode hensigter nemt kan svigte den befolkningsgruppe der nu en gang har troet på den som det fremmeste i alle styreformer.

Forfatteren er kendt for tidligere og lignende udgivelser og er med sin spidse og meget velformulerende og indsigtsfulde pen med til at gøre læseren nysgerrig på, hvad et samfund kan få ud af liberalisme, og om der alligevel skulle være god grund til at afvige fra de dertil indrettede, traditionelle spilleregler.
Han peger på principper og værdier, der kan være med til at løse nutidens problemer og kommer med talrige eksempler på, hvordan både den ene og den anden fløj med sine hensigtserklæringer øger/mindsker bestemte befolkningsgruppers sårbarhed og magtesløshed.

Forfatterens hensigt er at forsvare folkestyret i kritisk dialog med liberalismens mange former, såvel den klassiske som de nyere former som rettighedsliberalisme, markedsliberalisme og kulturliberalisme.

Naturligvis skal man visse steder undervejs holde tungen lige i munden over de mange former og udtryk, og man skal have lyst til at beskæftige sig med politik, markedskræfter og befolkningens statement og udvikling.

Men man bliver på en underholdende måde og med forfatterens humoristiske tilgang til mangt og meget optaget af, at der er en sammenhæng i alt muligt.

Her kommer han f.eks. med henvisninger til Fisketorvet i København, som gerne vil antyde, at der engang blev solgt fisk her, og så til Bruuns Galleri i Århus, som ifølge forfatteren vil bilde os ind, at det er den danske udgave af et berømt galleri i Milano.

Og strammer så skruen ved at henvise til Berlingskes kunst- og kulturanmelder Holger Dahlk, der så sent som i 2020 kaldte fisketorvet for "et sted uden sted", en serie bygninger uden relation til omgivelserne, en verden af pap og plastic og et sindbillede på tomhed.

Der er jo noget at tænke over, næste gang, man sender fruen på shoppetur her . . . .

Det er jo umiddelbart barske ting at skrive i en bog, men nødvendige, idet det føles rigtigt med litteratur, der sætter fokus på, hvordan liberalismen  bestemmer, hvor frie vi føler os, og så hvor frie vi i virkeligheden er. Der er stor forskel på de to ting, og forfatteren er super til at holde sin ironiske distance, selv om han vitterligt får fortalt en bunke ting om kræfternes spil over forbruger og menigmand.

Behandlingen af den nye epidemilov får f.eks. også et skud for boven, og læser man mellem linjerne og tager DET ind mere end ordene, så er bogen i virkeligheden en gave til os allesammen, idet den skruer bissen på, så vi alle kan forstå det; og kommer med statements fra tiden under Bertel Haarder og Anders Fogh Rasmussen, over Den Anden Boerkrig i Afrika i 1899, tiden inden krakket i USA i 1929, omkring bruddet på retsstatens principper ved at nedlægge minkerhvervet i Danmark, via ungdomsoprør og nymarxisme og til Ronald Reagens tordentaler mod "velfærdsbedragerne".

En gennemført bog som sagtens kan indgå som pensum på læreranstalterne som til alle der måske føler, at de mangler lidt viden, indsigt og argumenter i, hvorfor den vestlige verden nu også hænger sammen, som den gør.

Let og fordøjeligt sprog.