Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Undervejs til Lykke-Per PDF Udskriv Email

Undervejs til Lykke-Per af Johan Rosdahl
Henrik Poulsen & Johan Rosdahl
Undervejs til Lykke-Per
176 sider
Frydenlund

At have oplevet et mesterværk som Lykke-Per i biograf og TV, det er en ting. Det er en helt anden ting, og giver et mere holistisk billede, når der udkommer værker om tilblivelsen af mesterværket.
Først og fremmest undersøger og analyserer bogen Bille Augusts filmatisering fra 2018. Udover det går den på jagt efter moderne udgaver af Lykke-Per i reality-shows som Løvens Hule og Alene i Vildmarken.
Og det er her, den bliver rigtig spændende.
For i virkeligheden finder vi Lykke Per langt mere, end vi aner.
Og at spotte ham, den særlige karaktertype der har både held og evner med sig; det er noget, man bliver grebet af som leder eller menneskekender, og der er masser af inspiration at hente i bogen her.
Ikke altid direkte, ofte ved sin indirektehed, eksempelvis i bogens interview med Bille August, hvor det fremgår, at far-søn-forholdet til Lykke-Per er et kompliceret forhold; i modsætning f.eks. til forholdet mellem far og søn i Pelle Erobreren.
Det får læserens fokus flyttet over på, hvorvidt lykkeriddere og ofte succesfulde menneske har et kompleks med sig, som de forsøger at stive af ved at gå efter champagnen på de bonede gulve; misrøgtet i den sociale arv.

Udover det værdifulde i den form for menneskeanalyser indeholder bogen som nævnt fortællingen om tilblivelsen af den store film, der har forført os med udtryk, ord, sansning og musik, som ifølge bogen indgår i filmens dramaturgiske opbygning. Den understreger overgange og bærer filmens stemning, som det hedder, i et slags symbolsk klangunivers.

Herudover fortæller bogen et sted, at driften kommer nedefra og overmander hans fornuft.

Og således er vi tilbage ved det analyserende og det alment menneskelige, der er en af bogens gaver til læserne, placeret mellem linjerne, og som man kan uddrage væsentlig psykologi af, hvis man læser den med det øje.