Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Omtanke PDF Udskriv Email

Omtanke - Jim Lyngvild af Christian Have
Jim Lyngvild
Omtanke
160 sider
Muusmanns forlag

 

Den anden udgivelse i omtanke serien er interviews med, omtale af og idéer til udstillinger, altsammen med Jim Lyngvild centrum.
Christian Have, forfatteren, idémanden til bogen, intervieweren om man vil, er eminent til at få et naunceret og forståeligt billede frem af en af dansk kunsts enfant terribler. Enten kan man lide ham, eller også kan han ikke. Enten er han vildt lækker og banebrydende, eller også er han bare for provokerende.

Han kan ikke stå stille. Altid igang med et eller andet, uanset modstanden, det skulle da lige være i ham selv. Men fortæller han partneren, at nu skal der bygges en vikingeborg, så er det bare med at følge trop, for bygges skal der. Og bliver han uvenner med Pia Kjærsgaard, fordi, han efter fire måneder meldte sig ud af partiet, så tager han det med og tilskriver det naivitet og dumhed, at han overhovedet meldte sig ind.

Jim Lyngvild fortæller om nogle af de ting, der har formet ham som menneske. At han er blevet bedre til at lytte til de tanker, der nærmest kommer ud af det blå og fra oven, at man skal gå i skole for at forstå en person som Ghita Nørby, at han ville ønske mange flere var interesseret i processerne omkring tilblivelsen af noget i stedet for at skælde ud over sandslottet - siger han med hentydning til balladen om hans virke på Nationalmuseet.

Jim Lyngvild giver os også indsigt i, at han bestemt ikke dur til at male, og det gjorde Andy Warhol heller ikke; det var derfor han fotograferede, malede lidt på fotografierne og blev verdensberømt.

Der var noget banebrydende og helt unikt og anderledes i det.

Det var der også i det berømte Zeuthen-interview med Ghita Nørby, som Jim Lyngvild har hørt ti gange og fortæller os det, at hvor ville det da være dejligt, om folk nogle gange bare gik bagom tingene og så, hvordan man så kunne blive løftet op og få gaver...

Vi får også at vide, at han har gået til klassisk ballet, at han ikke kan lide Medina, og at han er god til al slags håndværk, der bl.a. manifisterer sig i, at han kan sy en kjole på tre timer.

En dejlig bog med en herlig og fremadskridende jargon. Vi lærer noget om Lyngvild - og til dels os selv - næsten på hver side. Og det er altså lige før, det er en kunstart, at en forfatter og interviewer som Christian Have kan få så meget dejligt ud af bogstaver, der er krydret med en masse skønne billeder.

Lad kunsten leve. Det er ofte den, vi lever af. Det forstår vi lidt mere, når vi har læst bogen.