Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Tings tale PDF Udskriv Email

Tings tale 03 af Merete Bøge Pedersen

Diverse forfattere:
Tings tale nr. 03
154 sider
Aarhus Universitetsforlag

 

 

Det er sundt med sådanne bøger her. Vi støder på ting og begreber fra tid til anden, som vi overser eller haster videre fra, uden at bemærke, at de kan sættes ind i den historiske kontekst, der gik forud for vores levetid.
Ting taler til os. Det gør de. Og ting har en historie. Som nogle få kender; som alle bør have mulighed for at kende, som andre igen bliver opløftet af at kende til.
Man bliver opløftet af bogen her. Som omhandler ting der er vidt forskellige, og som ud fra en vidt forskellig synsvinkel griber sproget og lader de enkelte forfattere fortælle historien. Denne gang om:

Muleposen og Værftsmuseet i Helsingør
Farver på kældervæggene i det tidligere statsfængsel i Horsens
Geigertælleren
Tre guldaldermalerier af Jørgen Sonne
Tenvægte af ler
Astrid Noacks skulptur "sovende barn"
Kolding under pestudbruddet i 1654.


Meget forskellige emner, det må man sige. Og man kan da også umiddelbart indvende, hvad skal vi med al den viden.

Den skal vi have, fordi forfatterne er gode, rigtigt gode, til at brede deres viden ud universelt. Tag nu f.eks. den om Muleposen i Helsingør. Vi får mange gode anekdoter om det arbejdende folk omkring Helsingør Skibsværft, om hvordan mennesker knytter følelser til fortiden i deres samtid, og hvordan det har indvirkning på erindrings- og historiepraksisser. Fyldt med masser af billeder fra tiden får vi et fint indblik i værtsbyidentiteten. Det skal vi huske, næste gang vi tager til Helsingør for at kigge på Sverige ...
Ligesådan viser billeder af f.eks. Horsens Arrest og Bjerre Arrest os oplevelser fra en tid, hvor man allerede i begyndelsen af forrige århundrede begyndte at diskutere, om forholdene på Straffeanstalen var utidssvarende eller sundhedsfarlige. Det giver et godt billede af, at i tiden dengang var der nogen, som var tidligt ude og diskuterede forholdene på anstalterne og i almenvældet som sådan.

Og hvad med en dejlig og dybt rørende fortælling om Astrid Noack, der nærmest blev smidt ud af Frankrig grundet fattigdom og endte med at modtage diverse medaljer for sin kunst.

Sådan er det hele vejen igennem. Til alle emnerne er der knyttet alenlange og særdeles interessante historier og perspektiver, som man kan tage med sig videre i livet med oplevelsen af, at forfædrene var vel egentlig ganske nuancerede.

En opløftende bog med meget store kulturelle værdier og flotte åndelige dimensioner.

Man skal være indstillet på mange personskildringer og også nogle akademiske vendinger her og der, der så lige kan slås op. Ellers taler vi om en meget velskrevet og flot udgivelse med skønne illustrationer.