Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Stemmer fra Grønland PDF Udskriv Email
Stemmer fra Grønland af Kirsten Thisted
Kirsten Thisted
Stemmer fra Grønland
491 sider
Kristeligt Dagblads Forlag
 
En flot bog, der ja, giver ordet til Grønlænderne. Der på helt deres egen måde fortæller os om baggrunden for den modstand, der i 2020 førte til vandalisme af Hans Egede-statuen i Nuuk.

Det er et vigtigt indlæg i debatten om Grønland, men det er søreme også en vigtig udgivelse, som direkte og indirekte ansporer politikere og myndigheder til at tage hånd om et folk, der på stort set alle parametre i århundreder har været et parallelsamfund, der mestendels altid bare gerne har villet være i fred.

Hvad skulle ham Egede da også lige pludselig i Grønland, tænker vi efter endt læsning af bogen.

Bogen fortæller på bagsiden, at den ikke vælger side, at der ikke er helte eller skurke, og at den ikke tager stilling til, om kolonialisme var en god eller dårlig ting.

Det er jo god stil. og gode intentioner.

Og det er muligt, at anmelderens øjne her ikke er skarpe nok eller er forudindtaget.

Men alene det bogen besidder vendinger som det mest utvungne samvær mellem danskere og grønlændere synes at have fundet sted på rejser og udflugter eller ingen af parterne var helt sig selv under sådanne forsøg på at krydse grænserne eller .....forsømmelige læger der hjerteløst bare sejler forbi de små bopladser, danskere der får børn med grønlandske kvinder, men ikke vil vide af dem og lader dem gå for lud og koldt vand, samt de dårlige forholde på Godthaab Seminarium...

Sådan noget gør, at man tænker, aj var det nu det rigtige at kolonisere Grønland; det er så én diskussion, men på en eller anden måde kommer vægten over på de konflikter og udfordringer, der gennem tiden har været danskere og grønlændere, høj som lav imellem. Og derfor er bogen, hvor fine intentioner den end har, i hvert fald ubevidst efter vores vurdering med at at skabe et billede af, at de egentlig helst ville have været fri for os. Og når bare en ene part gerne ville have været fri, så har begge jo tabt.

Udover det indeholder bogen mange særdeles interessante beskrivelser af forholdet mellem Danmark og Grønland, hvor de store følelser ofte har været på spil, såvel før som efter 1953, der markerer den formelle afslutning på Grønlands kolonitid. Ledsaget af mange fine billeder fra naturen, af grønlænderne og også de ældre butikker deroppe for mange år tilbage.

Bogen fortæller også om, hvor dårligt danskerne var til at lære grønlandsk, og den lægger bestemt heller ikke skjul på, at visse danskere på forskellige niveauer for at sige det mildt mente, at de var gjort af et bedre stof..

Bevares bogen fortæller også om interesser for hinanden og venskaber mellem de forskellige grupper, men mest giver bogen altså et broget billede af de spændinger og udfordringer, der altid har hersket ved at skulle være livgiver til et projekt om at binde to meget forskellige kulturer sammen.

Godt stof at blive klog af og danne sig en mening ud fra.