Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Nattens blomst PDF Udskriv Email
Nattens blomst af Nillou Zoey Johannsen
Nillou Zoey Johannsen
Nattens blomst
362 sider
Alpha
 
En rigtig dejlig og også mere end skræmmende fortælling om en piges længsel efter frihed og med direkte parallel til det at være et autentisk menneske.

I vover at sige mig imod, nogen af jer. Jeg er manden i huset, og i gør, som jeg siger, er det forstået.
Hvad græder du overhovedet over.
Din plads er i huset.

At vokse op i et miljø, hvor sådanne udsagn er tilladt og almindelige, det kan enhver jo blive bange for eller mindst være på vagt overfor på et knivsæg. Og det bliver stadfæstet, at det har tunge åg som resultat, når vi allerede i kapitel to hedder:
Skæbnen har vist, at der er en vej væk fra farens domæne, og det er det, hun skal.

Udgangspunktet er mere end slemt. En patriark i Iran for sådan cirka 70 år siden undertrykker sin familie, banker sin kone og håner sin datter Ziba, så det står efter, og truer endda med at tage hende selv seksuelt, og så er hun intet værd for en mand. Hun må bare væk.

Faderen hedder Ali Khan og er byens magtfulde borgmester, en grådig hantiger der ikke skyr nogen midler for at få sig tilfredsstillet seksuelt, selv når lille Ziba tilbyder sig.

Rejsen væk er fyldt med håb og smukke ord som nattens stilhed, rolig vejrtrækning, jeg finder en vej, vinterlyset lægger sig som en glimmerhinde ud over byen, den drysser guld over jorden og giver hende lyst til at læse Hafez(iransk digter, red.) her og nu. Hans beskrivelser af kærligheden er så fortryllende....

Og så er det, at vi midt i det hele atter stiftet bekendtskab med faderens brutalitet. Angsten for Ali Khans fangearme er nok til at hæmme hendes relationer. Angsten for, at han har opdaget, at hans datter har haft kontakt med en dreng.

Vi får et godt billede af kontrasten mellem at vågne op i Sandholmlejren i Danmark og det daværende Iran, og så bevæger bogen sig ellers generationer tilbage, da moderen til den lille, sårbare pige i Sandholmlejren kom til Danmark og endnu længere tilbage, da det persiske monarki fyldte 2500 år og endnu længere tilbage, hvor Ziba skulle sige De til sin far og rapportere alt til ham, for du ved godt, jeg har evner, jeg finder ud af alt, også hvis du skjuler noget for mig.

En forfærdelig grum verden at vokse op i, men forfatteren får det beskrevet på en måde, så vi som læsere giver grønt lys for at tage det ind som en del af livet, for Nillou Zoey Johannsen er fantastisk til at få fat i de lyse sider ved generationernes plager. Det kan man som læser bruge. At der er et håb for os alle og for menneskeheden, hvor grumt man end kan føle sig behandlet.

En fremragende bog, en elskelig fortælling.

Og så skal man altså lige vide, at indholdet absolut ikke er for snerpede eller sarte sjæle, da bogen indeholder sex-scener hos en slagter, der binder og er brutal . . . og hengiven på samme tid.