Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Solsikkesøstrene PDF Udskriv Email

Solsikkesøstrene af Martha Hall Kelly

Martha Hall Kelly
Solsikkesøstrene
608 sider
Hr. Ferdinand

Stærke og målbevidste kvinder pryder siderne i denne tredie murstens-roman om familien Ferryday-Woolsey, bestående af Blomstrende Syrener, der er anmeldt her, og De Forsvundne Roser. Og altså nu denne der finder sted under den amerikanske borgerkrig i midten af forrige århundrede.

Det er historisk fiktion, og det skal siges til forfatterens ros, at hun har i sine noter tydeliggjort, hvad der er reelt, og hvad der er fiktivt, og at hovedparten af historien er baseret på Woolsey-familiens levned gennem årene.

Historien fortælles ud fra tre kvinders synspunkt, Georgy, sygeplejerske,  den lede plantagejer Anne-May samt slaven Jemma. Og det er godt nok barske vilkår, vi bliver vidne til, når vi læser om sidstnævntes vilkår, og det fører uvilkårligt tankerne hen på, at USA umuligt kan være Guds eget land.

Jemma er en ung slavepige, der bor på en plantage i Maryland, hvor overgrebene er ulykkelige og forfærdelige, men hvor stedet alligevel udgør et miljø med længsel efter og også muligheder for frihed.

Mens misbrug, frygt og voldtægt er en kæmpedel af dagligdagen og hertil angsten for, at ens nyfødte barn bliver taget fra dig ved fødslen.

På den meget pågående og levende måde bliver bogen en afspejling af slaveriet, tiden, krigen, slaveauktionerne og slagmarkerne, opfordring til optøjer og tager os iøvrigt godt rundt i staterne fra Maryland, Washington, Gettysburgh og New York City og giver os et enestående indblik i alt fra plantagesamfundets og ejernes fine middage og så til den stank af armod og fornedrelse, der herskede i slavernes blikskure. 

Bogen er guf for fiktionsfaktafans.

Og den er også guf for vi andre, der har godt af at læse, hvordan tiden var over there for ikke så forfærdeligt mange år siden. Personificeret i netop typer som Anne-May samt den modbydelige tilsynsmand, LeBaron.

Ondskabsfuldhederne står i kø.

Bogen er fantastisk i sin opsætning og hver en side værd. Og den er som nævnt nspireret af den virkelige familie, Woosley-søstrene, hvis efterladte breve, forfatteren har opsporet.

Bogen giver et superbt indtryk af den gru og elendighed, der herskede under den amerikanske borgerkrig, de ødelæggelser den forårsagede, de chokerende skader og det massive tab af liv.

Interesserer man sig det mindste for USA, så skal man have den her bog med på vejen for at få indblik i den kultur og den baggrund, det nuværende, amerikanske samfund hviler på.

Drama, masser af sorg og nogle strejf af romantik kogt sammen i en bog, der sagtens kan stå alene, selv om det er en del af en serie. Måske man endda bliver inspireret til at læse de forrige to udgivelser i serien.