Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Sfinx PDF Udskriv Email
Sfinx af Daniel Dalgaard
Daniel Dalgaard
Sfinx
410 sider
Gutkind
 
Når jeg bli´r gammel er der en Gnags-sang, der hedder, og den kommer vi uvilkårligt og med melankoli i sindet til at tænke på, når åbningsscenen i romanen her folder sig ud på kanten af swimmingoolen ved et Thailandsk turistresort "med det utrolige navn" Paradise Beach. Hvorfor lige netop det skulle være utroligt, det har vi stadig ikke grejet.

Men forfatteren må have en mening med det, ligesom der ser ud til at være god mening i at beskrive det fysiske forfald og den nedtur, som hovedpersonen Jan har været udsat for. Knækket i hoften kan nu ikke føres videre, mit hovede hænger få centimeter over mine knæ, armene dingler ned langs siden......Louise spænder bæltet over maven, så jeg ikke tipper igen......jeg føler mig endnu mere fortabt end jeg gjorde i forvejen . . .den vidner om, at jeg er en dukke, et kæledyr....Jan med et a som i spanskrør, Snækker med S som i stomibælte, som i stænkskærm, sanitetsklud....osv osv.

Poesien og de tilhørende vendinger præger billedet bogen igennem. Romanen er ikke, som romaner er flest. Det er en stor gang leg med ordene og smagen på de rigtige sætninger, der er en lækkerhed over hver side. Det beskrivende er ikke taget fra nogen som helst palør men er opfostret i en digters sortiment af sans for musikalitet og leg med ordene.

Vi synes, bogen er fremragende. Skal dømmes på sin evne til at fange læseren ind i lyset af vor egen fortid, i vor evne til at spekulere på, hvad mennesket består af, og længslen efter at kunne iagttage noget mere og spise af verden i flere, store bidder, inden det er for sent.

I hjertet af et filtret system af trapper og gange ligger værelse 237
 
eller hvad med denne

Hotellet tilhører gruppen af hoteller, der er præcis så dyre, at foyeren har en sofa i imperiestil plus to stenløver ved indgangen plus roomservice og en piccolo i spraglet vest, men samtidig så billige, at piccoloen også er receptionisten, som er klokken.

Sådan noget er en dejlig måde at fortælle på; noget de fleste af os kender til efter iagttagelser på feriedestinationer, men måske ikke lige har lagt mærke til, og slet ikke er i stand til at beskrive med musik i sproget.

Bogen har mange elementer i sig og er mangefacettet, lige fra utroskabscener, til Californien, Thailand, Bornholm og en massiv bevægelse over tidslommer fra forskellige årtier.

To skæbner mødes, Thea og Jan, idet de indlogerer sig på samme overnnævnte resort. Romanen handler om mange ting; om relationer, børn, turisme, krig, handicap og rygter. Det er dog ikke det væsentlige. Det væsentlige er sproget, der slår meget, vi hidtil har læst i år. Man skal være indstillet på, at udsyn, åndelighed og sprog er det væsentlige i en bog, der har klangbund af accept af, at tingene nu engang er gået, som de er gået, og hvad kan man forlange mere end at observere dér, hvor man er nu, og observere retrospektivisk. 

De to hovedpersoner har tilfælles, at de ikke har haft nogen lykkelig opvækst, og idag er der så tilmed også fællesskab i og med, at Jan har mistet sin førlighed. Det har Thea ikke, og hvad det så handler om, skal du læse bogen for at finde ud af.

En smuk og varm debutroman.