Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kunstmaleren og prinsessen PDF Udskriv Email

Kunstmaleren og prinsessen af Anna Rebecca Kledal
Anna Rebecca Kledal
Kunstmaleren og prinsessen
187 sider
Aarhus Universitetsforlag

 

En spændende bog om kunst, aristokrati, datidens ligestilling for kvinder, Vestens møde med Orienten, om kvinders og børns rettigheder. Og en bog der samtidig mellem linjerne emmer af den åndelighed, der siden tidernes morgen har gennemsyret kunst, kultur og holdninger fra Orienten og fra Østen i det hele taget.
Bogen er fyldt med dejlige billeder, fotografier og illustrationer, der gør bogen til et lækkert og helstøbt, lille værk.

Den polsk-danske kunstmaler Elisabeth Jerichau Baumann rejse 1869-75 til Konstantinopel og Kairo. Som kunstner var hun tiltrukket af Orientens mystik og eksotisme men mødte så i stedet Osmannerriget midt i en brydningstid mellem et traditionelt og et mere moderne samfund.

Ud af forandringer i samfundene skabes ny kunst, og det er rigtig fint lykkedes for forfatteren her at få fat i nuancerne i brydningstiden og fremstille både de åbenlyse og mere subtile nuancer og detaljer, der er forudsætningen for nye stilarter.

Kunstmaleren har nedfældet sine betragtninger om sit møde med den unge tyrkisk-osmanniske prinsesse Nazili, der gjorde et stort indtryk, idet hun med datidens redskaber kæmpede for rettighederne for kvinder-, måske specielt fordi hun boede på et harem.

En uhyre interessant bog der fylder i læseren, når man er færdig, og fylder særligt i bevidstheden om, at der også i forne tider, var folk, også i aristokratiet, der havde overskud, og måske netop derfor, til at kæmpe for ligestilling.

Forfatteren er meget gavmild med detaljerede oplysninger om fødestedet for Baumann, f.eks. med sporvogn i Warzawa, hvor kvarteret med store murermestervillaer og frugthaver står som på kunstnerens fødetidspunkt i 1919. 

Forfatteren kommer også godt og grundigt rundt om begreberne orientalisme, romantik og modernitet , og hun fortæller, hvordan Baumanns malerier spænder over forskellige motivgrupper som den fra haremmet, kvinder fra Tyrkiet og Ægypten samt romantiske motiver.

Herudover kommer Anna Rebecca Kledal ind på mange andre aspekter af kunsten og datidens fortællinger, og det bliver serveret i en oplysende og detaljeret stil, der giver fin og indsigtsfuld viden om datiden og genvordigheder for kunst og mennesker i det hele taget.