Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Strandingen PDF Udskriv Email
Strandingen af Peter Krogsted Nielsen
Peter Krogsted Nielsen
Strandingen
247 sider
Frydenlund

Ud på aftenen den  4. maj 1945 går en stor flydedok på grund på Langeland. Ombord er 1400 allierede soldater fra Belgien, Frankrig og Sovjet. Meningen er, at de skal sejles fra deres fangelejre i det østlige Tyskland til Flensburg. Men undervejs angribes dokken af engelske jagerfly, rammes, og flyder derefter rundt på må og få og strander altså til sidst ved Påø Strand på Langeland.

Det er der kommet en fin bog ud af, hvor historikeren Peter Krogsted Nielsen fortæller om både den dramatiske færd på flydedokken, oprettelsen af en flygtningelejr på den lokale skole, engagementet hos de lokale beboere for at hjælpe krigsfangerne og også om de venskaber, der opstod.
 
Der er mange flotte billeder, såvel fotografier af eksempelvis afskeden med franskmændene på Humble Station, samt en meget stærk og malerisk tekst, hvor det lykkes forfatteren i høj grad at fortælle, hvordan stemningen var på Langeland, eksempelvis når sovjet-soldaterne sang deres hjemlands vemodige sange.

Her får man fornemmelsen af, hvordan der var sammenhold blandt nationaliteterne men så sandelig også med de indfødte beboere på Langeland.

Vi bliver beriget med en bog, der beskriver et stykke krigshistorie, som sætter sig varige spor i samfund og blandt de lokale -, og bestemt også hos de fanger, der nu er befriet, og som på forskellig vis skal enten hjem eller blive eller forholde sig til fremtid og nye skæbner.

Bogen indeholder også historier af pænt morsom karakter, f.eks. da en vis Ellen Christensen indrykker en annonce i den lokale avis, at der mangles 1500 sæt undertøj til de fremmede, og måske er der 1500 hjem, der kan undvære et sæt.

Bogen er særdeles læseværdig og er meget omhyggelig og detaljeret i sin form. Og bagest får vi et godt register over, hvilke kilder, forfatteren har brug.

Selv dokumenter om Strandings-tilfældet er det lykkedes forfatteren at grave frem. 

Et stykke ganske udførligt forskningsarbejde,