Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Studieår 1968 PDF Udskriv Email
Studieår1968 af Niels Skovgaard
Niels Skovgaard
Studieår 1968
226 sider
Hovedland
 
I slutningen af tresserne var der mange, der ikke havde fundet ud af, hvem de selv var. Sådan er det naturligvis også for mange unge også den dag i dag, MEN i studieåret 1968 var der mange ting, der både fascinerede og skræmte. Strømninger fra det store udland, ændringer i de politiske opfattelser, oprør mod autoriteter, opgør med partriarket.

Det var en hård tid, og det får man et godt indtryk af her i kærlighedshistorien her om Jens og Jette, der på hver deres måde med og mod deres kammerater forsøger at finde holdepunktet i en tilværelse, der er fyldt med idémæssige strømninger, studentervevolte og rødstrømpebevægelser.
Og for at det ikke skal være løgn, så studerer Jens idéhistorie ved Johannes Sløk Instituttet på Aarhus Universitet.
Så giver det for alvor mening at forholde sig til samfundet og de nye "trends".

Påvirkningen er naturligvis uundgåelig, og romanen foregår metaforissk på så forskellige lokationer som Århus midtby og Vedersø klit.

Location droppings er der rigeligt af i bogen. Dalgas Avenue, Sct. Pauls Kirke, Park Allé, Bruuns Gade, Varna Palæet, og undervejs i disse smukke gader også en tankevækkende og meget fintfølende overvejelse hos Jens, der har oplevet, hvor meget, det smerter Jette, hvis han er for interesseret i andre piger.

Det er ikke træls eller unaturligt, at hun bliver jaloux. Partneren observerer blot, at det smerter hende. En sådan sætning kunne vi alle lære noget af. Fint med empati. Og modigt og sikkert også nødvendigt for bogens handling at de to går mod strømningen og gerne giver udtryk for, at de "lader sig hæmme" og ikke ønsker - som det ellers ligger i tidens trend - at bolle løs til højre og venstre.

Og på den måde får datidens venstrefløj nogle over nakken, idet hovedpersonerne ikke kan se det skulle kunne gavne folk i den tredie verden, at man knalder alle mulige samtidigt.

Bogen er på én gang en reference til de opgør, der har været med de herskende klasser i tresserne OG tidens venstrefløj, og samtidig er den et smukt portræt af to mennesker, der holder sammen og står op imod de trængsler, det pres og den ballade, der vælter ind over dem, og som de mere eller mindre bevids finder råstyrken til at styre lige midt igennem med nogle små svinge undeom.

En dejlig bog, også om selvopretholdelsesdrift.