Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kniven i ilden PDF Udskriv Email
Kniven i ilden af Ingeborg Arvola
Ingeborg Arvola
Kniven i ilden
440 sider
Gutkind
 
Bogen har mange kapitler men ingen forstyrrende kapitelnumre, hvilket fremmer læsningen og styrker læserens evne til at blive i flowet. Der er sidenumre, og det må også være nok til at kunne finde tilbage, hvorfra man kom.
Det dybe tema i bogen er længslen efter lykken, som Brita i miden af 1800-tallets Nordnorge bestemt ikke er forvænt med.
Brita er udstødt af både kirke og samfund og bliver set ned på og ydmyget efter lokalbefolkningens selvbestaltede regler, idet hun f.eks. har to børn uden for ægteskab med to forskellige fædre.
Det var ikke velset dengang.
Brita, der bestemt har udseendet med sig, forlader sin hjemby dels for at komme væk fra sladder og intriger og dels for at få sine børn væk fra en far, der er alt andet, end en far bør være overfor børn. Hundrager mod havet for at finde et dejligt menneske at gifte sig med.
Der sker så hverken værre eller bedre end, at hun forelsker sig i en gift mand, som gengælder forelskelsen.
Det er jo snart lige så galt, som det Brita kom fra.
Brita har styrke nok til at forlade sin hjemby og også styrke nok til at indlede et forhold "i synd" -; men spørgsmålet er, om det er nok til at skænke hende den lykke, hun higer efter. 
Brita har en evne til at helbrede, og hun bliver da også opsøgt af folk, der tidligere tog afstand fra hende for, at "den kloge kone" kan gøre dem raske.
I tilbageblik oplever vi Brita savne sin mor og sin søster, der døde tidligt, hun reflekterer over det mangfoldige arbejde på gården, hvor hvert gøremål var lige vigtigt.
Således er der mange temaer i bogen, der er fantastisk skrevet og giver også mange afspejlinger af den Nordnorske natur og udfordringerne hos samerne og den finnske udvandring til Finnmark. Forfatteren evner at skildre naturen så smukt og detaljeret, at det er en lise for sjælden og også hele tiden fletter sig ind i en handling, der har mange dybder og facetter.