Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Underdanmark PDF Udskriv Email
Underdanmark af Hans Gregersen
Hans Gregersen
Underdanmark
Livet på samfundets bund
Turbine
 
En på mange måder rørende, indsigtsfuld og meget nødvendig bog.
Vi har godt at at vide, hvad der gik forud, hvad vi kommer af og ikke mindst at læse om de umenneskelige og i dag helt ufattelige, tragiske skæbner, der overgik danskere for nogle hundrede år siden.
Hvad f.eks. med den ganske unge kvinde fra Skiveegnen, der i 1600-tallet som 13-årig var blevet misbrugt af sin svoger, efterfølgende anklaget for at have bedrebet hor og dømt til døden. Eller hvad med dem der blev dømt "for at bruge slem mund". Eller hvad med, skal vi kalde den f-reglen, hvor fruentimmere, fjolser, fattige, forbrydere, folkehold, fremmede og fallenter ved vedtagelsen i grundloven 1849 blev udelukket fra at deltage i valg. Eller Jeppe Aakjærs malende beskrivelser af, hvordan man lader syge børn fra tyendet ligge og hive efter vejret i dyner, der stank, mens de fik tærsk. 
Udover nogle særdeles barske beskrivelser af episoder, som man idag ikke kan andet end at væmmes over, er bogen næsten én lang, levende beskrivelse af danmarkshistorien gennem flere hundrede år fra 1605 og frem til Kanslergadeforliget.
Fattigdom og armod var stor i datiden.
Vi synes så, at det er pudsigt, at Hans Gregersen nævner Indien og "mange andre steder i den tredie verden" som stedet for voldsomme økonomiske forskelle. Vi behøver i Danmark idag ikke se længere end i tal fra Danmarks Statistik for at erfare, at vort land fortsat er opdelt i et A-, B- og C-hold. Det hedder bare ikke Underdanmark idag.
Og bevares der er måske ikke så mange, der lider SÅ meget som dengang og så alligevel.
Det er måske lidt en anden historie, men noget vi studsede over ved læsning af bogens mange fantastiske, undskyld udtrykket, historier og solide gennemgang af årene.
Således er bogen ganske glimrende som bund for en viden om og en god snak om, hvad under- og overklassen var for nogle størrelser dengang - og idag.