Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De spedalskes ballet PDF Udskriv Email

 De spedalskes ballet af Leonard Cohen
Leonard Cohen
De spedalskes ballet
284 sider
Turbine

Det er umuligt at blive enig med sig selv om, hvorvidt det tilfører en noget godt at få ny indsigt i Leonard Cohen gennem denne bog, eller om den skulle have været begravet i en støvet kuffert.

Indholdet ligger i hvert fald milevidt fra det, som vi holder af at kende den berømte digter for.

Sadisme, vold, had, slag mod ordensmagten. På et tidspunkt ser vi endda hovedpersonen i åbningsnovellen slå sin bedstefar ud.

Volden, får vi at vide, kommer som den første impuls, der har modnet et stykke tid, og nu kommer ud som ekstremer som chikane og ydmygelse.

Historien om Leonard Cohen er også historien om en digter og forfatter, der dengang i Canada var hamrende træt af ikke at kunne tjene penge som forfatter og derfor begyndt at skrive sange. 

Det gjorde han så godt, at han i særdeleshed i livets sidste årtier fik kultstatus.

Inden da skulle han altså som en rigtig digter så grueligt meget igennem. Det skulle læserne dengang også; grueligt i bogstavelig forstand, idet De Spedalskes ballet er fyldt med sådan en gys og gru, at man umiddelbart må tage afstand fra voldsomheden. Men er man interesseret i, hvad der skabte Leonard Cohen, så er bogen ubetinget nødvendig at tage med.

F.eks. er sex noget lige-på-og-hårdt og hverken til diskussion og analyser og langt fra den damernes ven, vi også kender kunstneren for i hans seneste år.

Værkerne i bogen her griber ind i passionerede brændpunkter og giver nogle kraftfulde glimt af manden, der gav den fuld gas i sin ungdom.

De til lejligheden opfundne personer fremstår som på randen af samfundet, demente, fremmedgjorte, usædvanligt unge mennesker, forhold som sex er alt fra smukt og grimt, voldeligt eller trist-

Man skal gøre sig klart, at der er rigtig meget vold og fordærv i bogen, som nærmest er en bekræftelse af den tese, at alle smukke mennesker indeholder noget grusomt og grimt - og omvendt. 

Bogen består af titelromanen, en masse noveller og et skuespil; alt sammen skrevet mellem 1956 og 1961, da Cohen var i tyverne. Der er masser af sort humor i boen, der bestemt har delt vandene om Cohens eftermæle.

Vi vil mene, at bogen er sublim og grotesk på samme tid. Som livet itself.