Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kampen om Stillehavet PDF Udskriv Email

Niklas Zetterling & Dan Öberg
Kampen om Stillehavet
256 sider
Informations Forlag
 

Levende som en topfilm, minutiøs i hver en sætning og strategisk godt opbygget som et krigsspil får vi side efter side at vide, hvordan forholdene vitterligt var for den japanske kejserlige flådes enheder og skibe, der manøvrerede rundt på vandet i kamp mod amerikanerne for at erobre Stillehavet under 2. verdenskrig.
Vi er der næsten selv, minut for minut, menneske for menneske, overvejelse for overvejelse.
Wow.
Krigen mellem USA og Japan 1941-1945, der udspillede sig som en kamp om Stillehavet er det mest omfattende og omkostningsfulde søslag i verdenshistorien. Med udgangspunkt i livet ombord på de to japanske hangarfartøjer Shokaku og Zuikaku fortælles historien om en af de væsentligste delkrige under Anden Verdenskrig, der længe har stået i skyggen af det, der skete i Europa. Baseret på en blanding af dagbøger, interviews med krigsveteraner, arkivmateriale og meget andet, skildrer bogen menneskene ombord på de to hangarskibe og deres hverdag midt i en højteknologisk krig, de for de flestes vedkommende ikke var rustet til at udkæmpe. Læseren følger kombattanternes kamp for at tilpasse sig den radikalt nye måde,krigen blev udkæmpet på: de seneste flymodeller og nyudviklede radarsystemer, der var baseret på tidens allermest avancerede teknologi. Hvad følte og tænkte de? Og hvordan opfattede de sig selv og den amerikanske fjende? Forfatterne sætter skibslægernes, radaroperatørerne og de meniges konkrete historier ind i den større verdenskrigssammenhæng. Temaer som fremkomsten af kamikazeflyvninger, den (for amerikanerne overraskende) japanske krigsvilje og de militærstrategiske overvejelser gennemgås og diskuteres af de to forfattere.
Vi bliver præsenteret for helt nye anskuelser af historiens gang, og hvordan amerikanerne, på trods af en knækket kode, der afslørede japanarnes videre planer efter Pearl Harbour, alligevel langt fra kunne tage en sejr i Midway-området i Stillehavet for givet.
Vi ser hangarskibenes blinkende advarselssignaler, og vi føler med kampens dødtrætte besætninger, der under forvirrede luftkampe går i døden eller slukøret eller ophøjet når tilbage til diverse hangarskibe.
Der er masser af lokationer, og navne at holde styr på undervejs, ligesom diverse andre sidehandlinger end lige netop angrebet på USA, nemlig angrebet på Indonesien med de råstoffer, Japan havde så meget brug for, toner frem i det filmmanuskript, som bogen næsten er.