Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Fodbold i sjov og alvor PDF Udskriv Email

Frits Ahlstrøm
Fodbold i sjov og alvor
384 sider
Politikens Forlag

Skal vi begaves med nye vinkler, anekdoter og historier fra fodboldens verden, skal de være gode. Dvs. læseværdige og bidrage til noget nyt og til en forståelse af fodboldkulturen.  Det må vi sige, at det gør Frits Ahlstrøms nye bog. Der er ingen historier eller detaljer i den, der er med for at fylde ud. Det bliver altid bragt ind i en kontekst og giver læseren større mening.
Se nu f.eks. historien fra bogen om, at Martin Nielsen fra FC Midtjylland løb rundt med en tabt støvle i knap et minut, mens modstanderne havde bolden. Han forsøgte ikke at gribe ind i spillet men blot udfylde en markeringsrolle.
I 1990 var der blevet indført en regel om, at fodboldspillerne skulle bære støvler eller sko.
Martin Nielsen var spillet og sit ansvar bevidst og udgør derfor en væsentlig "trussel" mod modspillerne, og på den måde lytter Martin Nielsen instinktivt til reglerne om, at man aldrig svigter sine medspillere, man opfører sig pænt og sobert og ikke er bange for at vove lidt af pelsen mod viljen til sejre.
Mange af den slags historier i Frits Ahlstrøms nye bog er med til at markere fodboldsporten som holdspart, selv om den også indeholder sjove og søde beretninger om store individualister som Preben Elkjær, der ikke er bleg for at indrømme, at han som barn var noget af en mors dreng og ofte satte sig ved en isbjørn af porcelæn i håb om, at den ville beskytte ham mod alverdens farer.
Nogle sjove vendinger i bogen tilhører Preben Elkjærs afsnit, der godt mente, man kunne lægge lidt til prisen i fru Nicoles frisørsalon, hvis det skete, at kunderne så ham i underbukser. At han gav Sepp lov til også at tage fejl, hvis han undtagelsesvis beordrede Preben ud på bænken. "Mine yndligsfarver? Rød og guld. Bare spørg dommerne". "Hvor mange mål, jeg har scoret? Det spørger man ikke engang om ved en matematisk studentereksamen". "Jeg har næsten alle mine mål på video men ser dem sjældent i slowmotion. Det er der ikke tid til". "De italienske journalister er dygtige. Hver dag har de et interview med mig. Nogle gange taler de også med mig".
Humoren er slagfærdigheden er en stor del af fodbolden; det er ganske tydeligt, i Ahlstrøms bog personificeres den så i den charmerende gavflab, Preben Elkjær. Der så også i bogen illustreres som en mand med en helt anden side, den tænksomme side der interesserer sig for kunst og kultur.
Masser af god og nuanceret fodboldlitteratur, fine historier illustreret pænt med billeder, bl.a. af den tidligere pave med en fodbold i hånden; dels for at ære fodbolden men også med en historie som tidligere, polsk målmand.
En flot bog.