Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Nina van Pallandt af Jacob Wendt Jensen

Jacob Wendt Jensen
Nina van Pallandt
334 sider
Peoples Press

Det er noget af et stykke musisk kulturhistorie, Jacob Wendt Jensen denne gang har bedrevet. Vi får naturligvis en skøn perlerække af minder fra dengang, Nina og Frederik var helt på toppen. Men ikke nok med det. Billedmaterialet er fantastisk. Og vi kommer også godt bag kulisserne i showbuissbranchens hårde land og hører, hvilke nykker, man får, eller får bestyrjket, når man kommer til tops i en fart. Og i hvert fald ikke omgås folk, der tør tage en ordentlig konfrontation med dem. Hør salige impressario Fritz Ruzicka fortælle, hvorfor han mener, at datidens to store calypso-stjerner ikke formåede at blive på toppen. Simpel forkælelse. Hør Bent Fabricius-Bjerre fortælle, at kunstneres metalttræthed normalt kommer efter et årti - som Beatles og Abba og med U2 og Rolling Stones som undtagelser. Her kan man så undre sig lidt over, at en så branchekendts mands udsagn får lov at stå alene. Det er velkendt, at netop efter et tiår var Rolling Stones ved at gå godt og grundigt op i sømmene, Mick Jagger og Keith Richards var tordnende uvenner, men de reddede det hele på målstregen ved, at en dygtig instruktør netop udnyttede deres konflikter i en video.

Det er så en anden historie. Vi må sige, at historien her om Nina og Frederik og i særdeleshed om musikkultur og naturligvis Ninas eget forløb gennem årene er lige så festlig, flot og farverig som det, vi dengang blev præsenteret for næsten overnight: Et musikalsk inferno af calypso-sange. Farverige og festlige var de, og vi får også en historie om Frederiks temperament, der udløste et vredt kast med en guitar i et studie, hvor produceren forlangte et take 11 af en sang. Så fik baron von Pallandt nok.

Det var en farverig og turbulent tid med koncerter for 50.000 mennesker i Sverige, kæmpe-pladesalg og tumult-scener, når Nina og Frederik skulle signere plader. Perioden varede vel en halv snes år eller lidt mere, så gik duoen hvert til sit, og så begyndte Nina på det liv, som kom til at fylde langt mere end perioden med Nina og Frederik. Og på en formidabel måde er det lykkedes forfatteren at genskabe stemningen fra rigdommenes og sandstrandene i Europa, så læseren får det touch af superstarness og overklasse kombineret med brutalitet og skandaler, som følger i dens kølvand.
Sagde nogen Dollars?
Forfatteren har bag i bogen opridset en lang, lang række noter over Ninas indspilninger gennem tiden, både på vinyl og på lærred, og det tjener også til hans ære, at bogen er smækfyldt med navne og henvisninger, så man virkelig får en fornemmelse af, at bogen er blevet til ved professionel research og grundig indsigt i en kunstnerisk verden.
Det gik jo Nina og Frederik, som vi alle ved. De måtte skilles, Frederik blev dræbt på Filippinerne, og Nina - hende kan vi læse om i bogen her.
Med stor fornøjelse endda. Hun var en del af vores musikalske barnesko. Hun lever endnu, og vi skal vide, hvad hun har gennemgået, og hvor hun gik hen.

Vi får i betragtning af bogens titel lidt for meget at vide om Frederik. Forfatteren har ikke kunnet dy sig for at lege detektiv og gået i sporene efter forbrydelsen og narkokartallet derude, hvor han var impliceret i narkosejlads. Wendt Jensen er gået i arkiverne for at finde sporet efter morderen og forbryderne Clive Small og Mr Agent. Forfatteren fabulerer side op og side ned om, hvad der skete, og hvem der blev fængslet. Det hører til i en kriminalroman og ikke i en biografi om Nina van Pallandt.
Der udover det nævnte er særdeles læsværdig.