Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Øjenvidner til besættelsen af Dino Knudsen

Dino Knudsen
Øjenvidner til besættelsen
869 sider
Haase

"Jeg vågnede i morges, og Danmark var erobret. Det var sket i en håndevending. En tragikomisk historie".
Sådan indleder forfatteren og journalisten Vilhelm Bergstrøm sit notat i dagbogen fra den 9. april 1940. Og bliver på en vis måde med sin pen bannerfører for letflydende og præsentable formuleringer omkring nok så tunge emner om allesteds mørke begivenheder i krigsårene.

Dino Knudsen er historiker ved Københavns Universitet. Han har fundet 220 beretninger om livet under de fem "onde år" 1949-45 -; beretninger fra sabotører, modstands- og politifolk, nazister, jøder, soldater, unge og ældre, kendte og ukendte.

Beretningerne er fra breve, dagbøger og eringdringslitteratur, noget nyt, noget gammelt.
De er skåret med nogenlunde samme enkle og direkte sprog, med samme ildhu og i en vis udstrækning samme galgenhumor, så man kunne fristes til at lade bogen ligge på natbordet og nappe en enkelt historie pr. aften som inspiration til vandring i et dunkelt kapitel i Danmark.
En af dansk forlagsbranches absolutte sværvægtere, Ejnar Haase, bidrager også i bogen med sin beretning om bl.a. lukningen af sit forlag på grund af handel med det, Gestapo mente var illegal litteratur: For derefter at blive ført til Dagmarhus og så til Vestre Fængsel:
"Det kan måske more Dem at høre, at den unge fange og jeg gik tur i cellen, seks skridt frem og seks skridt tilbage, og da han aldrig havde været i København før, så førte jeg ham rundt i byen og forklarede ham, hvad han så. På denne fantasifulde måde fik vi tiden til at gå".

Kreativiteten og humoren er igen til stede, når minderne passerer, men det varer bestemt ikke ved, for der er nok at få det skidt over, når man læser om alle de mennesker, der blev syge, blev ydmyget, bliver skudt, bliver opdaget, chikaneret eller henrettet.

Gennem øjne, der oplevede det hele, ser vi scenarierne fra dengang udspille sig, lige fra sabotagemøder i Churchill-klubben i et kloster og til de hårdhændede metoder, da danskere med ordene "schneller. verdammte Jude" ved Theresienstadt blev gennet ud af kreaturvogne.

Bogens 220 beretninger er en ordentlig mundfuld. Men de er alle som en læsesværdige over deres ialt små 1.000 sider. Og giver et meget blandet, nuanceret og historisk perspektiv på en periode i livet, der for mange varede fem år for længe.

Det kan synes overvældende at lade 220 beretninger fylde, men krigen var jo også ganske overvældende og fylder stadig vældigt i sind såvel i overlevende som efterkommere. Derfor er det ganske berettiget med en bog som denne, der i udpræget, næsten udelukkende, grad lader folk, der var der og så, tabte og sejrede, komme til orde uden fodnoter og historiske kommentarer, hvor man analyserer på kryds og tværs. Det er befriende, spændende og oplysende læsning. Oplevelser der fortjener at stå for sig selv. Så vi får dem ind på vores egen måder på nethinden.