Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Om at spise dyr af Jonathan Safran Fuer

Velbekomme . . . fængende, engageret og en på opleveren . . .

 

Jonathan Safran Fuer
Om at Spise Dyr
400 sider
Tiderne Skifter

Her er tale om en meget engageret, velskrevet, inspirerende og meget overraskende bog. Om vi skal kalde den roman, journalistisk, reserach-arbejde, memoirer, dokudrama, vi ved det ikke, men det er også hamrende ligegyldigt. Den har et budskab, den dykker ned under vor eksistentielle overflade og sætter fokus på vore madvaner - kimen til vor overlevelse. Kimen til vort liv. Vi hylder bogen her, der aldrig bliver religiøs i sin holdning, men finder fakta, udstiller dem, og så kan læseren klart stille op med dem, hvad han/hun vil.
Der bliver til gengæld heller ikke lagt fingre imellem. De glade, frie grise fra markerne, som fra naturens hånd ynder at spise ét sted og skide et andet, er nu henvist et kummerligt liv til en bunke tilmøget halm, idet det er meningen, den så selv af nød skal fjerne affaldet. Og hvad med den kunstige belysning, der får kyllingerne til at vågne op i den tro, at det er forår, men næste år kan det ikke betale sig at have dem til at lægge æg, idet de er færre, det er derfor, vi så kan æde dette kyllingekød billigt. . . .
Det er der intet urigtigt i, det er bare et spørgsmål om at gå på reseach og opdagelse hos avlere og farmere, og snige sig ind i en stald eller fem, så skal man nok få sandheden at se og høre.
Landmændene er skam kun glade over at fortælle, hvorledes de har øget produktionen . . . .
Udover disse meget malende og dyrplagende beskrivelser kommer forfatteren blandt rigtig mange andre ting også - som eksempel - ind på Thanksgiving, som han beskriver på en uhyre veloplagt og meget morsom måde. En snes mennesker godt og vel er bænket om bordet, nogle af retterne kommer ind med uret, andre mod uret, andre kommer zig-zaggende. Der var tranebær-det ene, tranebær-det andet, stuvede sweet potatoes, agurker, oliven, marinerede champignon og den tegneserieagtigt udseende kæmpekalkun, der måtte have stået i ovnen, siden sidste års thanksgiving-kalkun blev taget ud.
Og så hudfletter Jonathan Safra Fuer ellers ganske fabulerende Thanksgiving som den festdag, der forener alle festdage og som er festdagen over alle kronede fejringsdage i USA, som dog ikke fejrer USA men alle de værdier, USA er grundlagt på inklusive de forbrydelser, Amerika har gjort sig medskyldig i og alt det kitch, der omkranser denne dag, alle andre middage i USA bør efterstræbe at ligne.
En fantastisk beskrivelse, som virkeligt får smilet frem på læben, og kigger man lige lidt frem for sig, så får det en til at reflektere over, hvad i alverden, vi dog gør ved hinanden og vores klode. Skæg og ballade, javist, men på dyrenes bekostning, og så får den på alle kontakter med direkte linjer til kosmetikindustriens laboratorier; NASA og Roms dyrekampsarenaer.
Og den får endnu et dyt i bamsen ved at refarere til en kilde omkring Thanksgiving-myter, som mener, at det var altså bønnesuppe, der blev spist ved den første Thankgiving - af katolikker, der talte spansk!
Sådan går det slag i slag, og vil man have en ordentlig en på grineren og samtidig få noget at tænke over, så er det her, stedet. Den kan læses, uanset om man er vegetar eller ej. Og den udmærker sig ved, at den ikke umiddelbart fratager en appetitten ved det næste kød-måltid i aften. Mærkeligt nok -; og det er muligvis det mest imponerende ved denne bog; at den aldrig bliver fordømmende eller farisæisk i sine fremstillinger. Men den er så klart med til at sætte nogle ting i relief og skubbe til ting, der gør, at man på sigt vil indtage føde, der er sundt, godt og uden de pinsler og plager, som dyr undergår, fordi vi mennesker skal have noget at spise så billigt og hurtigt som muligt. Også fordi bogen indeholder mange facts omkring sundheden og længere og sundere liv ved at spise vegetar . . . Og det er jo nok en hel del som bekendt bedre, hvis litteratur går ind som led i et langt sejt træk end at lave om på noget pludseligt et par dage.
Måske man skulle prøve sig med det en periode.