Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Om man så må sige af Jens Andersen

Jens Andersen
Om man så må sige
144 sider
Lindhardt og Ringhof

En bog med klasse, stil, charme og humor, der fortæller med hvilken kulturel dannelse og overskud, vores dronning kan gebærde sig. Den er fyldt med en lang række af hendes citater og udtalelser til sin mand, journalister, statsoverhoveder og nytårstaler fra hendes lange karriere. Underfundigheder, selvironi, småsarkasme og bandeord sågar. Jo jo, vi har en rigtig dronning, der er for folket, og som forstår at omsætte al den viden, hun har, og al den udvikling, hun har gennemgået, til et sprog, så vi opfanger det og frydes over det. Sprogøre må man sige, at dronningen har. Hun arbejder da også konstant med sproget, - det betyder meget for hende, siger hun selv i bogen, at ordene kommer ud af hendes mund på den helt rigtige måde.

Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer.

Da Jens Andersen arbejdede med biografien M -40 år på tronen om Dronningen, samlede han hundredvis af citater sammen og blev forbløffet over omfanget af det tekstlandskab, der i den grad afspejler afsenderens nysgerrige natur og forskellige grader af fantasi, intelligens og humor. Som humorist kan Dronningen være både spids og skarp, syrlig, slagfærdig og sarkastisk. Ironi omgås hun varsomt, men overalt i 40 års taler og interviews i aviser og tv mærker man hvordan smilet og latteren ligger på spring. Disse guldkorn er nu samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd!

Hun har i bogen kommentarer til alverdens ting som Christiania, Fellini, gravhunde, indvandring, kvindesagen, laksko, narkotika, meditation, seksuel frihed, sport og teknologi. Og meget, meget mere.

En fryd at læse. Der er noget at tænke over. Bl.a. om vi som menige danskere udnytter vores sprog godt nok - eller kører vi i ring?

Så vi er altså forkælede? Javist, men vi behøver ikke opføre os som sådan.
Det var usædvanligt, men dog helt acceptabelt, at en kvinde, der ikke var dum i hovedet, som enke fik en position, hun ikke kunne have fået som gift kone.(Om Margretje 1).
Så helvedes godt tegner jeg jo heller ikke.
Vi nedburderer altid os selv for at vise, hvor fantastisk gode, vi er, for i virkeligheden tror vi, vi er alle tiders.
Idag er bardommen blevet så kort - men til gengæld skal man helst være ung hele livet.
Jeg sade og logrede af fryd, så det næsten kunne høres på stolekanten.

Læssevis af sproglige godbidder og morsomheder er det blevet til. 300 ialt i Jens Andersens bog om en morsom og klog dame, der nu en gang er dronning i Danmark.