Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Med Hjerte og Jernvilje af Palle Fogdal

Palle Fogdal
Med Hjerte og Jernvilje
303 sider
Forlaget Palle Fogtdal

Dette er historien om en af dansk udgivelseshistories enfant terribler, der har sat så mange skibe i søen og involveret sig i så mange projekter gennem årene, at det vil kunne tage pusten fra enhver gennemsnitsdansker og sikkert også for mangen en udgiver på sidelinjen.
Alskens udgivelser, over kunst og Søpavillonen, til foræringen af Information til medarbejderne, tilfilmproduktion,, fornærmelser fra Simon Spies, der ville overtage NB for en medgift på halvanden million kroner - og så historien om Palle Fogtdals møde med en psykiater i starten af halvfemserne, hvor hans daværende kone havde sendt ham hen for at blive repareret.
Vi får også historien om, hvorledes han gjorde Dronning Margrethe konfus ved en reception.
Det er for en anmelder midt i halvtredserne vanvittigt spændende at følge den historie, som vi var en del af, mens alt dette foregik. Bag den polerede overflade på de fine, glittede magasiner herskede der ofte temperament, hidsighed, fejldisopsitioner, fejlvurderinger af mennesker, fra fotopris til fotocafé. Alt dette får vi at vide i denne tykke bog om et menneske, der gennem langt mere end en menneskealder satte sit præg som meget få på den danske medieverden. Og som sætter spor langt hen over, hvad dansk magasinpresse formår idag.
Historieskrivningen og dokumentationen er uomtvistelig, idet erindringerne er skrevet og udgivet af Palle Fogtdal selv. Som rigtig mange gange ofte tidligere i livet har han villet være med til at servere det hele selv. Han er blevet kald en dårlig skribent, men en udgiver af Guds nåde eller noget i den retning.
Det prædikat kan man et stykke hen af vejen også sige om bogen her.
Der er ingen tvivl om, at den bør læses, såfremt man har interesse i entrepenørarbejde, udgivelser og historien om dansk presse dengang, og hvordan journalistisk på mange måder kan føre til alt. Det er fænomenale detaljer, vi kommer tæt på. Overordentligt interessant. Sproget er dog meget ensartet, begivenhederne remses op fra ende til anden, historien følges kronologisk nærmest fra A til B; det er i hvert fald den fornemmelse, man får, og det virker visse steder anstrengende. Efter vort skøn burde der have været en medforfatter eller redaktør ind over, som kunne have spidset de enkelt historier til, så det hele var tilført det ekstra liv, man ville kunne forvente fra en mediemand.

Til gengæld har billeder altid været Palle Fogtdals meget stærke side, det visuelle der bringer historierne frem og berører hjerterne. Og her er bogen enestående og bringer nogle meget flotte billeder, dels af scener fra et langt liv, men også deciderede kunstværker og historiske billeder fra forgangne tider.