Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Sort Hul af Charles Burns

Hvad kommer der ud af et sort hul

 

Charles Burns
Sort Hul
368 sider
Forlaget Fahrenheit

Sort Hul er en meget særlig og spændende måde at beskrive en periode på, som var både så almindelig som alle andre revolutionerende tider, og så særlig, at det kryber op under neglene. Grænselandet mellem pubertet og voksen. Handlingen udspiller sig i halvfjerdserne og kommer på profestisk måde til at lede tankerne hen på den om få år senere udbredte så AIDS, idet en yderst effektiv kønssygdom er brudt ud blandt teenagere og unge og skader dem på meget forskellig måde.
Tegningerne i bogen er meget fine, og det er ligeledes måden, budskaberne i den flotte hardback bliver sendt ud på: Lykken, undergangen og angsten.
Læseren bliver sendt ud i nogle følelsesregistre, så det klodser, og det inkluderer også nogle meget fine og lækre kroppe med seksuelle og kærlige undertoner. Man bliver imponeret af, hvor let en historie kan fortælles, og hvor mange ubevidste lag, der således kværner igennem hjernen, når man giver sig god til til tegneserien - eller såmænd når man også har travlt og bare skøjter igennem den.
En tegneserie kan laves på mange måder. Her har vi en lang række af de dimensioner, der gør sådanne værker berettigede: Vi trækkes ind i historien ved hjælp af det grafiske udtryk, vi bryder vore egne tidszoner ned og er ved et enkelt blik tilbage i vor egen, svære pubertet og kan med ét se, hvad vore egne eller naboens børn har brug for. (Så gør det måske kan så meget, at bassen larmer klokken 01.00 om natten). Og vi længes på en eller anden forunderlig måde efter et fællesskab, som de besmittede unge af groteske årsager bliver nødt til at finde ude i skovene. Hold da op.
Det var en hel del. Og der er mere endnu. Hvad gør man, når ens egne kræfter og selvopretholdelsesdrift slipper op, og naturkræfterne tager over. Eller det modsatte. Her er noget for filsofisk interesserede. Hjælpsomhed, kærlighed, opløsning men sjældent forløsning et nogle af ingredienserne i tegneserien her, som sammenlagt tog op imod ti år at lave. Det er noget mærkeligt noget med tegneserier. Det ser så let ud. Men at fange folk ind med dem, så de virkelig hamrer ind i vore kroppe og giver os noget med på vejen, det er det, der er det svære, og som har fået mangt en tegneserieforfatter til at opgive på forhånd. Godt at Charles Burns ikke var blandt dem.