Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Straffelejren af Henrik Skov Kristensen

 

 

 

Henrik Skov Kristensen
Straffelejren
640 sider
Nyt Nordisk Forlag

Hidtil har det været indsatte i og overlevende fra Fårhus, den i 1945 omdøbte Frøstrup-lejr, der har fortalt om livet i den berygtede internering. Det har museumsoverinspektør Henrik Skov Kristensen nu forsøgt at råde bod på ved at skrive et enormt værk og med objektiviteten, hæderliggeden og sagligheden som parametre lade hånden frembringe et digert værk, der vil blive stående som et af de helt store værker om en frygtet tid og frygtede ophold i koncentration.
Bogen beskriver mestendels forholdene i perioden 1945-1949, sidstnævnte årstallet for lejrens lukning. Med en indlevelse, der alligevel forstår sin grænse i faktualitetens navn, og med en let pen og en næsten samtidig videnskabelig fremlæggelse gennemgår forfatteren mange af de love, pinsler og trængsler, der var dagligdag i Fårhus i de år, lejren eksisterede.
Bogen er et vidnesbyrd og fortæller en historie fra dengang, der virkelig VAR tale om historier at fortælle, om beskæftigelsen af de indsatte, om sager mod reservebetjente, der selv havde været fanger, om flugtforsøg, hvor vi kommer lige i hælene på de flygtende, om den nazistiske eliteklasse og om Svendborg-drengen Bubi. Ind imellem er der fine portrætter af de indsatte fra dengang - krydret med autentiske billeder.
Bogen har en volume som krigen, stor som minderne, levende som lyden af bomber og saglig som de skoleværker bør være, som beretter om en historie, der er vigtig og ydmyg i en verden, der på mange måder er blevet genopbygget fra dengang, og det er altså ikke så forfærdeligt mange år siden.
Lad os sammenfatte det hele:
Et pragtværk.