Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Syv år af Peter Stamm

Når det ubevidste styrer . . .

 

 

 

Peter Stamm
Syv år
253 sider
Forlaget Bahnhof

Det er de ubevidste og fortrængte lag hos vi mennesker, vi skal lede efter for at finde forklaringen på vores adfærd. Således også i tilfældet Alexander, der er gift med den smukke Sonja, med hvem han bygger en succesrig tegnestue op. Hun er knalddygtig og ambitiøs, men han finder hvile, trøst og lindring på sjælen hos en umiddelbart fuldstændig ligegyldig, polsk kvinde, der er smukke Sonjas dimentrale modsætning. Her kunne plottet have stoppet, men det er Peter Stamm ikke tilfreds med. Han må ned at grave i psykologien hos Alexander, der bringer os til, hvor meget han længes efter sin barndoms småborgerlige vilkår med nogle forældre, der forstod ham og tog ham for, hvad han var. Som var meget fintfølende over for hans behov og altid vidste, hvor han var rent menneskeligt. Det er her, guldet ligger. Ikke at det er modsætningen til Sonjas forældres høje cigarføring med store middage og snak om biler og golf. Næ, det bruger Stamm blot, ser det ud til, som eksempel på, at mennesker ofte sætter ting i deres liv over styr på grund af et uforløst savn i deres indre. Og at de i årevis har siddet det overhørigt, og at længslen derfor er blevet til en mælkevej ud af et fængsel, man har spildt livet i.

Hårde ord måske, men så skarpe er kontrasterne i Stamms roman, der har gået sin sejrsgang og forståeligt nok. For handlingen, sproget, psykologien og vedkommenhed går op i en højere enhed. Hør blot Peter Stamm berette om Sonja, der med nogle få øjekast og bemærkninger spidder sin Alexander og hans idéer langt ned under gulvbrædderne, mens hans polske veninde synes at være det eneste mennesker, der tager ham alvorligt.

Stakkels fyr, kan man sige, kom dog væk fra det ægteskab, men det ved mange af os jo også af bitter erfaring, at det skal der rigtig meget til, nogle gange et 3. menneske.

Man nyder Peter Stamms roman hele vejen igennem, der er intet, der halter, og det er en fornøjelse på omkring 250 sider at få indblik i andre menneskers liv, andre miljøer, fremmede skæbner, at være med i direkte filmiske scener og samtidig for alvor få noget at tænke over. Hvorfor gør jeg det, jeg ikke burde gøre, og hvorfor gør jeg ikke det, jeg gerne vil - som en anden klog mand sagde engang.

Romanen er tillige skrevet i en stil, der er mundret og dagligdags, ikke for muntert, ikke for kedeligt, og med fine detaljer og overraskelser undervejs.