Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Utahs Bjerge af Leif Davidsen

Leif Davidsen
Utahs Bjerge
256 sider
Lindhardt og Ringhof

Det er på en og samme tid befriende nyt og genkendeligt forfatterskab over Leif Davidens novellesamling. Vi genkender skrivestil og syntakser, og formen er strammet godt op, naturligt nok da vi taler om noveller. Formen i en novelle skal i sagens natur være mere spids og til tider yderst overraskende og aprupt, og det giver Leif Davidsen os. Normalt holder han sig til spændingsromanerne, men det er dejligt at opleve, han er lige så optaget af at være en god forfatter, hvilket vil sige, at han kan brede sig ud over den mere underholdende og symbolske genre.


Leif Davidsen er i sine noveller meget optaget af verdens brændpunkter; fra efterkrigstidens Danmark, til Killing Fields, bjergene i Afghanistan, og det altså det billedskønne Utah.

Tolv historier om mennesker der verden over bliver kastet ud i moralske dilemmaer og politiske konflikter. Igen . . . støder vi på en roman hvor fortiden har en afgørende betydning for den enkelte.

Netop fordi her er tale om noveller, er sproget stramt og lækkert komponeret, og vi kommer samtidig med indsigt i de forskellige konfliktområder godt rundt omkring hverdagens små trækasserier:

"Hjemme var Lene i et herligt humør på en underlig måde, som irriterede ham grusomt. Hun spurgte som sædvanlig ikke, hvordan det var gået" fra novellen

Golfsvinget der forsvandt.

Eller:

"Hun plejede at sove godt, men begyndte at vågne om natten. Hun stod op og prøvede at være stille, hvis Erik overnattede. Under alle omstændigheder listede hun ud på toilettet, inden hun tøffede ud i det lille køkken, hvor hun drak et glas mælk . . . . "

Fra Den cambodjanske søster.

 

Eller "Du skal ikke sige noget", sagde hun og slap mig.
"Henriette"
"Ingenting lad os gå ud og få en burger"
"Nej skat. Vi skal have sushi. Det skal vi da".
"Synes du, skat?".
"Ja, selvfølgelig synes jeg det."
"Du er altid så sød. Ved du det, skat? Du er altid så sød ved mig."
"Det er fordi, jeg er vild med dig".
"Det ved jeg godt, min skat. Det ved jeg godt."

Fra novellen Smartphones.


Gode hverdagsreplikker og -beskrivelser ind mellem verdens store, trængsler i brændpunkter, der enten har trængt sig på eller stadig er en del af nethinden. Fint lavet af Davidsen. Et broget billede af hverdagen, der er fyldt med menneskelige træk trods bål og brand.

Man kan undre sig lidt over nogle af formuleringerne og konstateringerne som "Arne var en personlighed, som endte med at hænge sig". Der følger naturligvis en lang forklaring på, hvem Arne var, men vi er jo alle personligheder, og ofte er det jo netop de fremtrædende, der begår selvmord.

Men alt ialt en samling glimrende noveller fra Davidsen, der garanteret er ved at varme op til sin næste, store roman.