Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Vi tog skraldet af Søren Federspiel

Søren Federspiel
Vi tog skraldet
296 sider
Informations Forlag

For en anmelder, der er gammel nok til at huske metalskraldespandene båret i København af hærdede mænd med bæreveste af læder og forklæder og så op på skulderen med det hele, ja så er det her en lækkerbidsken helt ud over det sædvanlige. For alle andre er det et stykke vigtig samtidshistorie og samfundslitteratur, som åbenbarer sig i en bog fyldt med billeder i s/h og farve af næsten alt, hvad der hører datidens skraldemænd og nutidens renovationsarbejdere til.

Hvem hverdagens helte er, det afhænger jo altid af de øjne der ser. Uomtvisteligt må det dog være de, at et godt bud må være de, der bærer vores skrald væk. I et samfund fyldt med forbrug og æggebakker, krisepenge og plastic, må de mindst kandidere til pladsen. Her er det jo ganske rart, at nogen tager den tjans det er at bære skidtet væk, så der er plads til noget nyt.

Sådan har det været i århundreder, lige fra natmænd og latrintønder og til dagens strømlinede arbejdsmetoder som mobilsug og designrigtigt arbejdstøj. Og så hele vejen gennem den 103-årige historie, som renholdningsselskabet R98 i København fik, og som er kernen i denne bog.

Det arbejdspolitiske og det faglige fylder naturligt nok en del i bogen og anskueliggør de kampe for bevarelse af ære og arbejdspladser, der har siddet dybt i skraldemændenes arbejde. Men det, der fylder mest på www.bogsyn.dk er den sejhed og den ære for arbejdet, hvori de mange arbejdere har lagt deres kræfter. Så mange brugte de, at benene lå og spjættede om natten, som en af dem fortæller i bogen.

Bogen medtager billeder af en klunser, en stol fremstillet af affald opstillet ved søerne i København, stemningsbilleder over øllerne i skurvognen, tårer presser sig på over at se en stakkels skraldemænd nærmest krybe op af en kælderskakt med metalbøtten på nakken, billeder af de firkantede zinkbøtter beregnet til 100 kilo skrald fra tresserne og mange, mange andre finde godbidder fra en tid - bl.a. også historier fra tiden som skraldemand under besættelsen. Det er ikke kedelig læsning, skulle vi hilse og sige.

Man kunne fristes til at sige, at en bog som denne skulle ende som klassiker på skolebibliotekerne som led i visningen af et samfund, der er afhængig af hinanden -, og at skraldemændene også dengang som mange andre af de nedre grupper fortjener stor hyldest og respekt.

For det var dem, der tog skraldet.