Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Warren Buffett - et liv med milliarder af Warren Buffett

 

Warren Buffett er skabt af sine handlinger 

 

  
  

Warren Buffett - et liv med milliarder

Originaltitel: The Snowball (Engelsk)

Forfatter: Alice Schroeder / Warren Buffett
Oversættelse: Annette Rosenberg
Forlag: Børsens Forlag
Udgave: 1. udgave, 1. oplag, september 2009
Antal sider: 1.070

 

Tilgangen til denne bog har været, at Warren Buffets ekstreme formue er skabt gennem hans adfærd og handlinger og i noget mindre grad forretningsstrategier og modeller. Buffets held, hvis det altså er et held at være en af de rigeste i verden, er, at han er skruet sammen nøjagtigt som han er. Hans adfærd og måde at leve på og være på er det lykkedes forfatteren at få udtrykt i bogen i et væld af nuancer, meget levende, meget detaljeret. Man ikke bare læser, hvordan Buffett er som menneske, man SER det og OPLEVER, indsnuser duften og auraen omkring ham.
Vi læser allerede på de første sider i bogen, hvordan han som dreng greb et snefug, hvordan han fik samlet flere og flere til en kæmpe snebold, og resten er historien om, hvordan han gennem de kommende generationer fik skabt sig en gigantisk snebold i klingende mønt.
Vi ser også, hvordan han udser sig en vinduesplads i et fly uden at kigge ud, hvordan han selv bærer sin kuffet, og hvordan han beroliger folk omkring ham. Sådanne detaljer er vigtige at få med, når et ikon skal beskrives, også selv om han kommer fra en baggrund med driftige forretningsfolk i miljøet, og faderen var kongresmedlem.
Åbenlyst er masser af millionærer in spe interesserede i at høre, hvordan hans syn er på aktier, IT-bobler, op-og nedture, ejendomsmarkeder og forsøger naturligvis til stadighed at lure hans strategier af.
Når man har læst denne  bog, forstår man, at man ikke kan kopiere et ikon, at man ikke kan aflure Buffett, man kan allerhøjst stå til på sidelinjen og lære det bedste i livet: At det går bedst, når man er sig selv.
Hans succes, fremgår det indirekte, bygger på nogle få, enkle investeringsidéer. Alle har tilsyneladende jagtet disse strategier. Hvis de var så få og enkle, hvorfor har de så ikke skabt en formue bare en tiendedel af Buffets? Svaret er enkelt: Fordi de ikke er Buffett.

Vi kommer rigtig langt omkring i bogen. Rigtig, rigtig langt, dybt og bredt. Vi er med på et view helt ud over det sædvanlige, når fly efter fly lander til konference, star-mastodont-træf i Sun Valley, med organisatoren Herbert Allens minutiøse sans for iscenesættelse af underholdning og celibrities, deres længsler og vaner. Som Buffett  siger "hver gang nogle store kanoner mødes, kan man få folk til at komme, fordi hvis de deltager i et mastodonttræf bliver de overbevist om, at de også selv er en mastodont.
Vi får også en uvurderlig lære i, hvorledes man kan holde en forsamling i sin hule hånd og være kritisk i mælet over for dels historiens gang på værdipapirmarkedet, men også hvordan man kigger ind i fremtiden.
Ros med navns nævnelse, kritisér kun kategorien. Det er en del af showet, mener Buffet, som elsker at provokere, men som gør det charmerende og med omtanke og formål, hvilket mange kunne lære rigtig meget af. De skulle tvinges til at læse denne bog, der indeholder afmægtigt mange menneskelige og forretningsmæssige guldkorn som at rationalitet og ærlighed er blandt de største dyder, at hurtig puls og selvbedrag er de overvejende årsager til fiaskoer og, at Buffett sammen med sin forretningspartner gennem en menneskealder, Charles T. Munger, godt kan lide at spekulere over grundene til fiasko for at nå frem til reglerne for succes.

Det er uhyre spændende at læse om Buffett-familien tilbage i generationer, de handelsfolk, der var, og de mottoer, som har knæsæt holdninger i århundreder frem: Vær tilfreds med en moderat avance, hav ikke for travlt med at blive rig, vær præcis i alle dine aftaler. Lige så spændende er det at læse om, hvad Warren, undfanget en måned henne i depressionen i trediverne, var optaget af som barn, når han blandt rigtigt mange interesser facinereredes af stopure, modeljernbaner og kapløb med glaskugler. Nyd at opleve hvorledes han i en alder af syv år tjener sine første penge ved at sælge tyggegummi - og allerede udvikler en meget kontant forretningsstrategi ved ikke at sælge indholdet i stykker, som en kunde ønsker det, men i pakker, som det kan betale sig.

Oplagt kommer man på mere end 1.000 siders biografi vidt omkring, og er man interesseret i amerikanske samfundsforhold, politik og de, der var grundlæggere af faktuelle, økonomiske forhold og bebudere af love og kommende ændringer hos de siddende magthavere, så er bogen i sig selv spændende. Ligesom det har været vigtigt for forfatteren at beskrive detaljer omkring personligheder og tilfældige møder med mennesker, som har været en del af Buffetts liv -, fordi disse perifære ting har været med til at forme Warren Buffett - og dermed til en vis grad amerikansk økonomi. 

Superbog.